Lazer Epilasyon

16

Eylul

Lazer Epilasyon

16 Eylul, 2012 Admin

Lazer nedir?

Lazer, kelime anlamı olarak “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” ın baş harflerinden oluşan İngilizce LASER kelimesinin Türkçe karşılığıdır.  Lazer cihazları, tıp dışı pek çok alanda kullanıldığı gibi uzun yıllardır tıbbın değişik alanlarında da güvenle kullanılmaktadır. Genel olarak söylemek gerekirse, epilasyon lazerleri de dahil olmak üzere kullanılan tüm lazerler belli bir dalga boyunda dağılmadan bir tüp halinde ilerleyen ışık enerjisi üretirler. Bu ışık enerjisi dalga boyuna göre vücudumuzdaki çeşitli dokular tarafından emilerek ısıya dönüşürler. Lazer epilasyon söz konusu olduğunda, ışığı emerek ısı enerjisi oluşturması ve bu sayede yanarak tahrip olması hedeflenen doku kıl kökleridir. Kıl köklerinin lazer ışınlarını emmesini sağlayan ise içerdikleri melanin pigmentidir. Bu durum, güneşli bir günde siyah bir elbise giymenizdeki ısı oluşumuna benzetilebilir. Melanin kıla siyah rengini vererek lazer ışınını emmesini ve ısı oluşturarak kılı yakmasını sağlar. Ancak unutmamak gerekir ki kıl dışında deride de melanin pigmenti bulunmaktadır. Bu da lazer uygulaması sırasında deride de bir miktar ısı oluşacağı anlamına gelir. Kişinin ten rengi ne kadar açık ve kılları da ne kadar siyahsa o kadar az cilt yanığı riski var demektir. Ancak bu koyu renk cilt tiplerinde lazer epilasyon yapılamayacağı anlamına gelmez. Deride oluşan bu ısının yanığa neden olmasını engelleyen çeşitli teknolojiler mevcuttur. Bunlardan en basiti lazer uygulaması sırasında deriyi soğutmaktır. Günümüzde artık epilasyon lazerlerinin pek çoğunda deriyi soğutan sistemler vardır. Bunun dışında uygulanan lazerin dalga boyu ve atım süresi de önemlidir. Epilasyon için günümüzde kullanılan başlıca lazerler ve dalga boyları aşağıda kısaca açıklanmaya çalışılmış olup, unutulmaması gereken en önemli nokta, hiçbir lazerin beyaz renkli tüyleri yok etmesinin mümkün olmadığı, cilt ve kıl tipinize uygun bir lazerle siyah kılları yok ettikten sonra kalan tüylerin iğneli epilasyonla temizlenmesi gerektiğidir.

Alexandrite Lazer

Alexandrite lazerlerin dalga boyu 755 nanometre olup, açık ten rengi ve koyu renk tüylerde kullanılabilecek çalışma prensibine sahiptir. Tüylerin işlem sonrası yüzeyden hemen uzaklaşması önemli kolaylık sağlar. Cihazının yüksek soğutucu sistemi sayesinde acı duyulmaz. Lazer ışını doğrudan kıl köküne ulaşarak etkili ve kalıcı sonuçlar verir. Ancak unutmamak gerekir ki  Alexandrite lazerin ışığı hem kıl kökü hem de epidermis tarafından emilir. Epidermisteki melanin hücreleri, lazer ışınlarının nüfuz etme derinliğini sınırlar. Dolayısıyla koyu cilt tiplerinde (V-VI cilt tipleri) kılı tahrip edecek düzeyde enerji verildiğinde, istenmeyen termal cilt yaraları oluşabilir.

Nd Yag Lazer

Nd Yag lazerlerin dalga boyu 1064 nanometredir.  Dalga boyu en uzun olan epilasyon lazeridir. Uzun dalga boyları epidermal melanin tarafından engellenmediği için daha az cilt tepkimesine yol açıp daha derine nüfuz ederler, ancak kıl kökü tarafından da daha az emilirler. Bu durum, kılı zedelemek için çok daha yüksek enerji gerektirir. 1064 nm dalga boyu ışın üreten lazer cihazları(Nd Yag) kan içinde bulunan hemoglobini görür ve kılcal damar, varis tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Bu cihazların epilasyon amaçlı kullanıldığında kılı besleyen kılcal damarları tahrip edip, körelterek kalıcı epilasyon sağlamak gibi bir iddiası da vardır. Her türlü kıl ve cilt tipine her mevsimde etkili olabilme iddiasındadırlar. Cihazının yüksek soğutucu sistemi sayesinde acı duyulmaz. Pratikte uzun dalga boyuna sahip ışın üreten lazer epilasyon cihazları koyu ciltli hastalarda(tip V ve VI) daha güvenilir uygulama sağlarlar. Fakat cilt renginin çok koyu veya ciddi şekilde bronz olması durumunda kılı yakabilecek seviyede çok yüksek enerji verilmesi yine de yanık oluşumuna sebep olabilir.

Diyod Lazer

Dalga boyu 810 nanometre olan diyod lazerler aslında yeni bir teknoloji olmayıp yıllarca ağrısı ve etkisi ile meşhurdu. Ancak ütüleme epilasyon, diyod lazerler için yeni geliştirilmiş bir teknolojidir. Özelliği tamamen acısız ve ağrısız olmasıdır. Alexandrite ve Nd Yag lazerlerin tersine cihaz düşük atış enerjisi ve fazla atış sayısı mantığıyla çalıştığı için, başlık cilt yüzeyinde masaj yapar gibi dolaştırılmakta, aynı yerden birkaç defa geçilerek kıl kökünün yavaş yavaş ısınması sağlanmaktadır.  Bu esnada kişi sadece hafif bir sıcaklık hissetmektedir.  Başlık cilt yüzeyinde ütü yapar gibi dolaştırıldığı için ütüleme epilasyon olarak adlandırılmaktadır. Ütüleme epilasyon teknolojisi sayesinde, epilasyon yaptırmak masaj rahatlığında olmaktadır. Başlıktaki soğutma sistemi sayesinde epidermisin ısınması ve yanık gelişmesi engellenirken kıl folikülü yavaş yavaş ısınarak tahrip olmaktadır. Yanık riski diğer lazer sistemlerine göre çok daha düşük olup esmer tenlilerde ve yazın bile rahatlıkla uygulanabilmektedir.

IPL

IPL (Intense Pulse Light) kelime anlamı olarak Yoğun Atımlı Işık demektir. Aslında bir lazer cihazı değildir çünkü ürettikleri ışık lazerdeki gibi tek bir dalga boyunda olmak yerine 600 ile 950 nanometre arasında geniş bir aralığa sahiptir. IPL sistemleri, epilasyon amaçlı kullanımlarının yanında cilt gençleştirme, leke tedavisi gibi endikasyonlara sahiptir. Merkezimizde kullanılan IPL cihazı Ellipse Light modelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylas

Mesaj Gonder

  IP Bilgileriniz Kayıt Altına Alınmaktadır.

Bizimle Çalışın!

Hemen Arayın! 0 537 243 33 99

Hizmetlerimizden sınırsız şekilde yararlanın!