18

Kasim


Lazer Epilasyon

18 Kasim, 2012 Admin Duyuru

LAZER EPİLASYONDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Lazer epilasyon tüy sorunlarının çözümü için giderek önem kazanan ve teknolojisi de her geçen gün gelişen bir uygulamadır. Bu yazıda, lazer epilasyon yaptırmayı düşünen kişilerin lazer epilasyon için yer ve makine seçiminden başlayarak nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayan bir kılavuz oluşturmaya çalıştım.

Yer Seçimi

Lazer epilasyonda en önemli konulardan biri doğru merkezi seçmektir. Maalesef, yetkisiz pek çok yerde lazer epilasyon yapılmakta ve denetimler de yeterince yapılmamaktadır. Yetkisiz bir yerde lazer epilasyon yaptırmak neticesinde;

                a) Sonuç alamama

                b) İstenmeyen komplikasyonlar gelişmesi

                c) Yetkili makamlarca merkezin kapatılması ve ödediğiniz parayı geri alamama

gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Peki ama gittiğiniz merkez bu konuda yetkili mi yetkisiz mi bunu nasıl anlayabilirsiniz. Unutmayın ki lazer epilasyon yapan merkezlerin ruhsatları sağlık müdürlüğü tarafından verilmekte ve denetlenmektedir. Ayrıca tam gün süreyle kadrolu olarak Dermatolog, Medikal Estetik Hekimi veya Plastik Cerrah çalıştırmaları gerekmektedir. 2001 yılında Sağlık Bakanlığı  tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre ruhsat alan güzellik merkezleri, 2008 yılında polikliniğe dönüştürülmüş ve uygulamalarını artık poliklinik ünvanıyla yapmaktadırlar. Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş ruhsatları işyerinin girişinde ve görünür bir yerde duvara asılmaktadır. Sağlık kuruluşları, 2008 yılından itibaren isim ve ünvanında güzellik merkezi ibaresini kullanamamaktadır. Eğer lazer epilasyon yaptırmayı düşündüğünüz merkez, işyeri ünvanı olarak “Güzellik Merkezi”, “Güzellik Salonu” “Güzellik Enstitüsü” veya “Kuaför” gibi bir unvan kullanıyorsa yetkisiz bir yerle karşı karşıyasınız demektir. Uzak durmanızı tavsiye ederim. Böyle bir işyerinin belediye tarafından ruhsatlandırılmış olması dahi bu durumu değiştirmez. Sağlık kuruluşlarının ruhsatı belediye değil sağlık müdürlükleri tarafından verilmektedir. Sağlık Müdürlüğü tarafından verilmiş ruhsata sahip olmayan hiçbir işyerinde lazer epilasyon yaptırmayınız.

Bitirme garantisi yalanı

Gayri ciddi çalışan yetkisiz merkezler size duymak istediklerinizi söyler ve olmayacak vaatlerde bulunabilir. Günümüzdeki en son teknolojiyle üretilen lazerler bile kılları tamamen yok edememektedir. En iyi ihtimalle kılların % 80-90 kadarı kaybolur. Beyaz,sarı ve kızıl renkli tüyler lazerden etkilenmez. Lazer epilasyon uygulanan bölge, hiçbir zaman avuç içi gibi tamamen tüysüz bir hale gelmez. Tamamen tüysüz bir cilt istediğiniz takdirde lazer epilasyondan sonra bir süre de iğneli epilasyon yaptırmanız gerekebilir.

Nasıl bir lazer cihazı

Epilasyon için kullanılan başlıca lazer cihazları Alexandrite, Diyod ve ND Yag lazerlerdir. IPL cihazları ise epilasyon amaçlı kullanılmakla beraber lazer cihazı değildirler.

Alexandrite lazerler günümüzde lazer epilasyon için en fazla tercih edilen, 755 nanometre dalga boyuna sahip cihazlardır. Açık tenli ve siyah kıllara sahip kişilerde mükemmel sonuç verirler. Bu kadar çok tercih edilmelerinin sebebi, uygulama sırasında kılı direkt buharlaştırmaları ve en yüksek hasta konforunu sağlamalarıdır. Dezavantajları ise ince ve açık renkli tüylerde çok iyi sonuç vermemeleri ile esmer ve bronz tenlerde yanık riskinin fazla olmasıdır. Ayrıca yüz uygulamalarında ayva tüylerini kalınlaştırma riski vardır. Bütün bu nedenlerden dolayı Diyod veya ND Yag lazerlerle kombine edilmelerinde yarar vardır.

Diyod Lazer cihazları, 808 veya 810 nanometre dalga boyuna sahiptir. Eski teknolojili olanları çok ağrılı oldukları için kullanım alanı kısıtlanmaktaydı. Günümüzde ise ütüleme teknolojisinin ve soğutma sistemlerinin gelişmesi nedeniyle acı çok azalmış, epilasyon yapmak adeta bir masaj rahatlığına kavuşmuştur. Esmer tenlilerde ve açık renk tüylerde Alexandrite lazerlerden daha iyi sonuç vermektedirler. Her cilt ve kıl tipine güvenle uygulanabilmesi en önemli avantajıdır. Dezavantajı ise epilasyondan sonra kılın hemen yok olmaması, iki hafta sonra düşmesidir.

Nd Yag Lazerler 1064 nanometre dalga boyundadır. Her cilt tipine güvenle uygulanabilir. Ağrılı olması ve kılı hemen yok etmemesi dezavantajdır. Damar uygulamalarında çok başarılı cihazlardır.

Soğutma Sistemleri

Cildin üst tabakasını soğutarak hem yanık gelişmesini önler hem de acıyı azaltırlar. Başlıca 3 tip soğutma vardır.

1) Contact Cooling: Temas soğutması demektir. Diyod lazerlerde kullanılır. Lazer başlığı soğutulmakta ve temas ettiği deriyi de bu sayede soğutmaktadır.

2) Hava ile soğutma: Lazer cihazına entegre edilmiş, klima gibi çalışan soğutucu bir cihaz vardır. Odadaki havayı alıp, soğuttuktan sonra epilasyon yapılacak yüzeye püskürtmektedir. Alexandrite ve ND Yag lazerlerde kullanılmaktadır.

3) Soğutucu gaz püskürtme: Patentli bir sistemdir. Belirli bir markanın ürettiği cihazlarda bulunmaktadır (reklam olmasın diye isim vermiyorum). Son derece etkili soğutma sağlamaktadır. Uygulama maliyeti diğer soğutma sistemlerinden daha yüksektir. Bu cihazlar istenirse hava soğutmalı hale getirilebilir ancak hava soğutmalı olarak üretilmiş cihazlar gaz soğutmalı hale dönüştürülemez.

Paket mi, Seans mı?

Paket uygulama satın almak, seans satın almaya göre fiyat yönünden çok daha avantajlı olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus lazer epilasyon uygulamaya yetkili, sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bir yerle çalışmaktır. Aksi takdirde bir süre sonra paket anlaşma yaptığınız kuruluşu veya lazer cihazını yerinde bulamayabilirsiniz

Uygulama Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygulama yaptıracak kişinin kesinlikle hamile olmaması gerekir. Bunun dışında bronzlaşmış olmamalıdır. Kıllara cımbız, ağda, sarartma gibi işlemler uygulanmamalıdır. Uygulamadan sonra da yine 15 gün süreyle güneşten korunmak gerekir. Uygulamadan hemen sonra çok sıcak suyla banyo yapmaktan kaçınmalı ve kese yapılmamalıdır.

Prof Dr Hüseyin Beydağı

Fizyoloji Uzmanı ve Medikal Estetik Hekimi

Lazer epilasyonla ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Facebook sayfamızı ziyaret etmek için buraya tıklayınız.

Paylas

Mesaj Gonder

  IP Bilgileriniz Kayıt Altına Alınmaktadır.

Bizimle Çalışın!

Hemen Arayın! 0 537 243 33 99

Hizmetlerimizden sınırsız şekilde yararlanın!